Se & Uppleva

Slättåkra är värt ett besök. Här i gränslandet mellan slättlandet och skogsbygden kan du uppleva båda delar när du når starten på det sydsvenska höglandet. Slättåkra är slätt, dalgångar och berg. Faktum är att Hallands läns högsta punkt finns här – 204 meter över havet.

Naturupplevelser

Vi ljuger inte när vi säger att här finns en underbar natur. Runt Slättåkrabygden finns inte mindre än 13 stycken naturreservat att njuta av. En del mer lättillgängliga än andra men alla lika värda att besöka. Slättåkrabygdens naturreservat kan du söka fram på Naturreservat i Halland

Längre ned på sidan ger vi dock lite tips på några av de mest populära besöksmålen.

Vandringsleder
I Slättåkras underbara natur finns några stycken vandringsleder med olika svårighetsgrad. Kartor finns att beställa på info@slattakra.com

En etapp av Hallandsleden passerar också genom Slättåkra och det finns lägerplatser i Döbla och vid Frösbökelid (Frodeparken). Väljer du att vandra Hallandsleden passerar du också genom två av Slättåkras naturreservat – Almeberget och Frodeparken.

Spontanvandra

Det finns några slingor i Slättåkra som är kända för att vara enkla att spontanvandra på. En runda är från Slättåkra kyrka upp mot Ry, Uppe vid vägskälet i Ry följer du byvägen till höger. Du har här uppe strålande vyer över Slättåkradalen. När du kommer ned till vägen mellan Kvibille och Slättåkra så tar du till höger och snart ser du kyrkan igen.

En annan populär runda är Slingan Häshult-Höghult som också erbjuder fina utsikter över Slissåns dalgång.

Naturreservatet Biskopstorp
Strax utanför Slättåkra ligger naturreservatet Biskorpstorp som är ett av de största i södra Sverige. Så stort att vi delar reservatet med vår grannby Kvibille. Biskopstorp är också ett av de mest lättillgängliga med tillgänglighetsanpassade leder och faciliteter. I reservatet finns några av Hallands äldsta och mest värdefulla gammelskogar av bok och ek, men också exempel på hur länge den halländska skogen har brukats. Biskoptorp är ett viktigt område för många sällsynta arter. För ytterligare information hänvisar vi till Länsstyrelsen i Halland:
Biskopstorps Hemsida

Frodeparken
Från Slättåkra upp mot Gräsås, långt uppe på höjderna ligger en riktig pärla till naturreservat och som skattas högt av oss som bor i bygden. Naturreservatet Frodeparken, som sägs vara döpt efter den danske kungen Frode. Ett besök i Frodeparken på våren när boken precis slagit ut är magiskt. Förutom den oerhört vackra naturen kan du också se att området varit befolkat länge. I skogen finns nämligen gott om urgamla odlingsrösen och åkerhak. Och när du ändå är i området ska du inte missa att gå upp till Kungarör på Kungsrörsvägen. Här har en gång en hövding valt ut den mest spektakulära begravningsplatsen i Halland. Högst på åsen ligger ett jättelikt gravröse. Innan skogen fanns här så kunde du se ut till havet. Mer om Frodeparken hittar du på: Frodeparken

Stövlaberget
Mitt i bygden, jämte Slättåkragården, ligger det dramatiska och sägenrika Stövlaberget. Här möter du klippstup, vresig ekar och inte minst en vacker vy över Slättåkradalen. Parkering sker vid Slättåkragården och på promenaden kan du också upptäcka domarringarna från järnåldern vid foten av berget. Mer om Stövlaberget hittar du här: Stövlaberget

Besök i historien

Slättåkra har varit bebott sedan stenåldern och här hittar du fornlämningar från alla tider.  Här är några exempel på lättbesökta fornlämningar och kulturhistoriska byggnader.

Riddarholmen

Slättåkras Riddarholmen är inte lika imponerande som Stockholms men någon gång under medeltiden har någon herreman byggt en enkel borg här. Idag kan du se rester efter borgen som har anlagts i våtmarken utmed Suseån. Själva borgen ligger i dag mitt inne i en hage men du ser borgplatsen från vägen mellan Slättåkra och Gräsås.

Alstorps gravfält

Vid Alstorp och Slättåkragården finns resterna efter ett större gravfält från järnåldern och vikingatiden. I parken vid Slättåkragården ser du några resta stenar och en kort bit därifrån finns ett område med domarringar, treuddar och högar.

Stövlabergets gravfält

I Stövlabergets östsluttning ligger ytterligare ett järnåldersgravfält och som med stor sannolikhet hänger ihop med gravfältet vid Alstorp. I granplanteringen hittar du flera treuddar och domarringar.

Slättåkra kyrka

På 1100-talet byggdes nuvarande kyrkan i Slättåkra. Medeltidskyrkan byggdes ut med ett senbarockt kyrktorn 1776. Inne i kyrkan hittar du fina takmålningar från början av 1800-talet, en altaruppsats från början av 1600-talet och Hallands äldsta bevarade predikstol. På kyrkogården finns också ett stort och tragiskt gravmonument över det tidiga 1900-talets stora folksjukdom – tuberkolosen. Här begravdes de stackare som vårdats på Spenshults sanatorium men som inte klarade av att besegra sjukdomen.

Gravhögen vid Slättåkra

Precis jämte kyrkogården finns en mindre gravhög. Det är den enda resten efter att här låg en vikingatida storgård för 1000 år sedan.

Kungarör i Frodeparken

Bara en kort promenad från Frodeparkens naturreservat hittar du en av Hallands mest spännande men bortglömda platser.  Mitt i granskogen, där berget är som högst har man någon gång för länge sedan anlagt en gravplats med ett stort stenröse och flera domarringar. Traditionen säger att här ligger den danske kungen Frode begravd. Det är alltså han som givit namn om området. Idag så befinner du dig mitt en granskog men för bara 150 år sedan hade omgivningen sett helt annorlunda ut. Allt som är granskog idag var då åkrar och ängar. Runtomkring fanns inte mindre än 7 torp.

Minnesstenen i Långhult

Precis vid vägen i Långhult, mellan dagens två gårdar, finns en minnessten uppsatt. Stenen ska enligt traditionen vara tillverkad av bonden Håkan Bengtsson som en gravsten. Nu blev den dock aldrig uppsatt på kyrkogården utan sattes upp hemma på gården. Håkan Bengtsson kom till Långhult på 1780-talet och en av gårdarna ägs fortfarande av ättlingar till honom. På andra sidan vägen från minnesstenen sett ligger en gärdsgårdsinhägnad hage. Där låg den ursprungliga gården i Långhult tidigare.

Övraböke 

I norra delen av socknen finns den övergivna byn Övraböke. Här finns hela 3 naturreservat men också stora arealer med förhistoriska odlingsmarker med åkerhak, bandparceller osv. Trots att den övergivna byn ligger långt upp i skogen så var den befolkad i över 1000 år.

Käringastenen

Inte så glamoröst och heroiskt men desto mer en rolig kulturhistorisk plats. På Havseredsvägen mellan Slättåkra och Stenevad finns en stor sten, ett flytblock som kallas kärringastenen. Förr när man vandrade till kyrkan så gick damerna bakom stenen för att göra sig i ordning inför kyrkbesöket.

Drottning Anns källa i Drared

Vid Drareds by ligger en bäck som enligt traditionen kallas Drottning Anns källa. Traditionen säger att den drottning som hette Ann en gång stannade här och drack vatten. Traditionen är stark men det har faktiskt aldrig funnits någon drottning Ann varken i Sverige eller Danmark. Att resenärer stannat och druckit vatten är nog desto mera sannolikt. Vid källan gick en gång den äldsta Nissastigen och Drared var tidigt en rastplats för resenärerna mellan Halmstad och Jönköping. Från åtminstone 1600-talet fram till i slutet av 1800-talet låg här en mycket välbesökt gästgivaregård.

Värt ett besök. Mat och kuriosa

Varför inte ta och besöka våra lokala affärer och kaféer någon dag. I Slättåkra hittar du gårdsbutik, kafé, loppisar och självplock i säsong.

Slättåkra Närproducerat
Lokal ekologisk mat i säsong

Maggans loppis
Maggans Loppis facebook

Fyra vänners loppis
Fyra vänners loppis

Gobiten 
Glass, våfflor, musik

Havsgårds blåbärsodling
Självplock av blåbär

Boende

Varför inte ta chansen att besöka alla naturreservaten i Slättåkrabygden och stanna några dagar? Det finns några alternativ till boenden.

Bed & breakfast – Ryåsens semesterboende
Idylliskt boende i närheten av Biskoptorps naturreservat.
Ryåsens Hemsida
Kontakta Margot Barkström: 035-690 50 / 073-8469050
lantlollan@tele2.se

Ställplats för husbil
Föreningen Slättåkragården erbjuder ställplats för husbil vid Slättåkragården. Ställplatsen har tillgång till el och du får också tillgång till toalett och dusch. Det kostar 200 kronor per natt. Mer information finns på: https://bygdegardarna.se/slattakra/stallplats/

Slättåkra i världen

Du behöver inte besöka Slättåkra för att uppleva bygden. En av Hallands äldsta träbyggnader härstammar från Stämmilt i Slättåkra. Ryggåsstugan är byggd på 1600-talet men flyttades i slutet av 1800-talet till Frilandsmuseet utanför Köpenhamn. Inne i ryggåsstugan kan du uppleva hur en relativt välbeställd halländsk bondefamilj levde för 200 år sedan